DobrodošliPROGNOZA

POSJEĆENOST


NA RAPSKIM STAZAMA POVRATKA SAMIMA SEBI

Napisao i snimio: Hrvoje Hodak

Zahvaljujući inicijativi članova Planinarskog društva Kamenjak danas se na lokaciji iznad barbatskog ipsilona sastalo malo, ali izuzetno vrijedno društvo volontera, s ciljem raskrčenja i dovođenja u prohodno stanje prekrasne, mocirama obzidane, karale koja vodi do novomapirane planinarske staze položene na leđima Kamenjaka sve od pijeskovitog Mišnjaka pa do Loparskog mela.
Jedna je to od niza zaboravljenih kamenitih arterija koje premrežuju sustav staza nekoć prevažnih za život otoka. Svaki kamen suhozida priča težačke priče o škrtoj zemlji, preživljavanju, trudu i znoju, o ljudima, volima i tovarima, lokvama i pojilištima…
Sve to danas zapušteno stoji u vremenu, daleko od stopa i pogleda brojnih novokomponiranih otočana koji uljuljani u potrošenoj turističkoj apartmanskoj praksi, zaboravljaju pravo značenje identiteta, i nikako da shvate koliko gube zanemarivanjem možda najizvornijeg oblika ponude na otoku.
Hvala rapskim planinarima i svima koji su im se pridružili na svemu što čine kako bi nam otvorili staze povratka samima sebi. Sigurni smo da će već iduća akcija na ove "žive" krajobrazne spomenika dovesti daleko veći broj onih koji čeznu za dušom usnulog otoka.

Hvala Hrvoju na ustupljenim fotografijama i tekstu.