DobrodošliPROGNOZA

POSJEĆENOST

  Kao i za sve druge aktivnosti i za planinarenje trebamo adekvatnu opremu. Izbor i kvaliteta ovisi o našim željama, interesima, kondiciji i zdravstvenom stanju. Ako smo vitalni, zdravi, ako odlučimo da će s vremenom planine postati naš drugi dom , ćemo kupovati kvalitetniju opremu , koja nam jamči sigurnost u svim uvjetima te pridonosi užitku suživota sa prirodom. Povremeni planinari, oni kojima šumske staze i mali vršići predstavljaju višak zadovoljstva, nemaju potrebe za nekakvom ekstremnom opremom svjetskih marki. Bitno je da se u odjeći i obući osjećamo udobno, da nam vremenski uvjeti ne kvare užitak i da naše zdravlje nije ugroženo.


 Znači planinarska oprema nisu samo gojzerice i ruksak. Niti je sve za svako godišnje doba.


 Kako odabrati, kako kupovati opremu?


Praksa govori , da do prvih iskustava sa planinarskom opremom dolazimo na izletima u kontaktima sa osobama oko nas koje opremu već imaju. Ljudi nam govore o udobnosti i neudobnosti, upućuju nas u pojedine trgovine, internet stranice.


Opremu dijelimo na osnovnu i dodatnu. Osnovna oprema su obuća, odjeća te ruksak u kojemu nosimo neophodne stvari da nam ruke budu slobodne. Dodatna oprema su različita pomagala, instrumenti te zaštitna sredstva. O samoj opremi trebate zanti slijedeće:


- opreme nikad dosta


- oprema se kupuje postepeno, komad po komad, zavisno o sredstvima, prilici i                                                                      interesima

 

- kvalitetna oprema glavu čuva


- oprema ima svoj vijek trajanja


- opremu treba održavati


- opremu treba znati koristiti


- nemojte kupovati marku, kupujte kvalitetu


  Evo nekih od najpoznatijih sportskih trgovina gdje možete kupiti i planinarsku opremu:Vrhunac

Iglu Sport

* Intersport

Hervis

* Maya Maya

Turbo Sport

Matis

* Sporstki odjeli u velikim trgovačkim lancima